ОД СЕКТИ И КУЛТОВА ДО МАСОВНИХ УБИСТАВА И САМОУБИСТАВА

На северно-америчком континенту од момента масовнијег насељавања почела су се на пољу религије дешавати већ започети процеси у Европи, то јест долазило је до све веће поделе по питању вероисповести и стварању нових псеудохришћанских секти. 

Тако до 1700. год. на тлу САД-а постојали су следеће псеудохришћанске секте: квекери, баптисти, презвитеријанци, и католици из Енглеске, реформисани протестанти из Немачке и Холандије, а касније су настали и методисти, мормони, анабаптисти (ново крштени), затим мелрејци  из којих израстају тапистанци…

Из свег овог галаматијаса рађају се још нешто касније кроз 19., и 20. век: јеховини сведоци, пентакосталци, бостонска апостолска црква, и разне гуру парахришћанске организације са Исусовим именом у њиховом имену и наслову.

Затим, почетком и током 50-их година почињу све више да долазе далекоисточне псеудо религије и веровања.

Са повратком ветерана из Другог светског рата који су поробили Јапан, потом корејских ветерана, кроз далекоисточне борилачке вештине долази зен-будизам. А затим све више псеудохиндуистичких и псеудобудистичких гуруа, који су имали страховито много успеха код духовно празног америчког становништва.

То исто виде и оперативци ЦИА-е и само накалемљују нова учења на већ постојећа стара и ствара се галаматијас веровања.

„Људи“ који су све то осмишљавали и пратили како напредује схватили су: да када човека поробите економски, он је само ваш роб и искористиће први моменат да би показао своју непослушност, значи не можете имати поверење у њега. Када некога поробите техникама менталне манипулације извршаваће 1наређења док може мозак да издржи, после тога долази до „пуцања“ и „субјект“ је неупотребљив, а у тренутку „пуцања“ може да направи и јако велику штету. Али, када некога поробите техникама духовне манипулације, њему остаје привидна слобода, ментал није оштећен, а „он верује у оно што хоће да верује“, само му треба потурити оно за шта вам он треба и имате савршеног роба.

Затим на ред долазе и сатанистички култови (обожавање ђавола), и 1966. године се у Лос Анђелесу оснива и сатанистичка црква.

Потом се све више развијају и уздижу на ниво науке: астрологија, хиромантија, спиритизам (призивање духова), и разна друга врачања, гатања и прорицања.

Из тог галаматијаса веровања се с почетком 60-их рађа и религија „Новог светског поретка“-Њу ејџ, која је имала све више следбеника.

Ево неких примера како је ЦИА стварала култове и секте, бар за оне за које се поуздано зна да их је она креирала преко својих оперативаца.      

Никада нећемо сазнати колико је култова, и секти и масовних убица повезано са ЦИА.

ЦИА и Пентагон су у тишини организовали и утицали на читав низ култова контроле ума, међу којима су и:

„ЛОЖА О.Т.О. (Ордо Темпли Оријентис) из Риверсајда, такође позната и као соларна ложа О.Т.О., секта следи учење култног учитеља Алистера Кроулија.

Соларном ложом О.Т.О. у Сан Бернандину је 60-тих година председавала Џорџина „Џин“ Брајтон, кћерка високог официра америчког ваздухопловства. Ложа је била позната по свом повлађивању садомазохизму, растурању и коришћењу дрога, испијању крви, злостављању деце и убиствима.“

Иначе секта О.Т.О. је претеча многих сатанистичких секти, наравно има их и код нас у Србији, и многи би се изненадили када би чули која све звучна имена и професије из јавног живота припадају тој и многим другим сатанистичким сектама.

„БХАГАВАН ШРИ РАЏНИШ: У Америци, тајна полиција култа радила је раме уз раме са оперативцима ЦИА.“ Иако је њен оснивач полудео и почетком 90-их умро полулуд и заражен вирусом ХИВ, многе књиге и брошуре се могу купити у многим еминентним књижарама код нас у Србији, а и код уличних продаваца књига, у којима се промовишу медитација, коришћење дрога и промискуитет.“

„НАЛАЗАЧИ: Фебруара 1987. царински агенти су прекинули ланац дечије проституције у градићу Талахаса на Флориди. Извештај Одељења царине каже да су се деца понашала „као животиње у јавном парку“ и „нису били свесни функционисања и сврхе телефона, телевизије и тоалета.“ „Један албум са фотографијама пронађен у кући, приказује егзекуцију и вађење утробе коза, као и фотографије – према извештају агената – „одраслих и деце одевених у беле чаршаве како учествују у крвавим ритуалима.“ „ЦИА је признала да је култ „НАЛАЗАЧИ“ њено власништво – полигон за тренинг домаћих организација – али да је грешком „све кренуло наопако.““

Обратите само пажњу на речи које се употребљавају као оправдање, у последњем пасусу. По овоме изгледа да су они монструми из конц-логора невини као деца у обданишту.

„ПОКРЕТ: 13. маја 1985. на главни штаб култа у Филаделфији полиција је бацила запаљиве бомбе. Не само да је ватра уништила седиште култа, већ је опустошила и читаво суседство, оставивши за собом 11 мртвих и 250 људи без крова над главом!“

Темељно нема шта, изгледа да се неко заиста побринуо да сакрије доказе о повезаности владиних тајних организација са култом.

„О.Т.А: Ред храма Астрате у Пасадени, Калифорнија, је „херметичка“, окултна организација која практикује „магију у западној традицији“. Култ предводи отац Кененмел, полицајац и ветеран зелених беретки. Постоје докази да су култисти били на платном списку полиције Лос Анђелеса.“

БОЖИЈА ДЕЦА: Тешко је пронаћи култ са гором репутацијом од Божије деце (сада познат под именом Породица). Процењује се да су од 9000 тренутних чланова“ (у Америци), „Породице њих 6000 деца; многи од њих су потомци кампање ове секте из 70-тих и 80-тих година назване „Христове курве“, током којих су чланице култа намерно заводиле потенцијалне преобраћенике и рађале њихову децу.“

„Ове и многе друге култове углавном предводе харизматски мегаломанијаци, који себе и своје припаднике тендециозно супротстављају читавом остатку света. То су обично психопате, апокалиптични визионари опијени пожудом и могућношћу да физички и сексуално контролишу своје следбенике и доминирају групом.“ Многе од њих је институисала ЦИА и преко њих спроводила своје експерименте.

„РЕД СУНЧЕВОГ ХРАМА: Европски култ који је однео 74 жртве у три масовна и бизарна ритуална самоубиства. 5. октобра 1994. је 53 људи извршило самоубиство на неколико места у Швајцарској и Канади. 23. децембра 1995. полиција је у француским Алпима пронашла 16 лешева који су се били распоређени у слику звезде.“

После овог другог масовног самоубиства Европски парламент доноси резолуцију од 29. 2. 1996. год. „Резолуција о сектама у Европи“.

„Још пет лешева пронађено је 23. марта 1997. у спаљеној кући у Ст. Казимиру у Квебеку.“

Ово је само једна од секти која је својим члановима „организовала“ масовна самоубиства, међутим светска слика изгледа овако.

Поменућемо неке случајеве насиља у свету, као резултат деловања политички ангажованих секти.

Већ смо поменули да је у свету верска застрањеност у сектама толико бројна, да стотине, некад и хиљаде људи годишње страда у акт-има агресије или аутоагресије. Обратићемо пажњу, илустрације ради, само на неке карактеристичне случајеве последњих година.

ХРАМ НАРОДА: верско-харизматски, али и политички вођа, Џим Џоунс окупио је шездесетих година у САД велики број следбеника. Уосталом, најпре је придобио људе из тадашњег пол-итичког естаблишмента. Како и не би онда био добитник више награда за хуманитарна дела, па му је дат и мандат у градској влади Сан Фран-циска. У својим инспиративним говорима убеђивао је људе да је упра-во он јединствена реинкарнација Христа, Буде и Лењина. У једном од говора саопштава следбеницима да је обавештен из виших галаксија да се спрема велика несрећа на Земљи. Позива их све у прашуму Гвајане да би били спасени и ограђује их бодљикавом жицом. Несрећа се заиста и десила и приредио им је сам Џоунс, наредивши им да попију сок у којем је био отров.

Идеја је била да преко секте спасе бар једну групу људи од сигурне смрти изазване нуклеарним ратом. Себе све више замишља као божанство; одводи 913 чланова у Гвајану, где оснива колонију Џо-нстаун. Параноја га све више обузима, па уплашена 4 члана, користећи као прилику посету америчког конгресмена, покушавају да побегне. Џонсови чувари их убијају, а такође и конгресмена. Онда долази до испијања отрова. Оне који су одбили, побили су чувари. Тако је тра-гично скончало 913 људи. То се десило 1979 године.

ЛОЗА ДАВИДОВА: Давид Кореш (право име Вернон Хауел), у намери да „спаси“ припаднике своје секте лозе Давидове од скорашњег смака света, одводи их на планину Маулт Кармел (Тексас, САД). Давидијанци као одабрани јер су следбеници истинског богом даног вође, биће будући владари света. Кореш је од те насеобине направио праву тврђаву, са наоружаном гардом и великим складиштем муниције. Сазнавши за то реаговала је полиција, тражећи да се припадници секте разоружају. Ови су то одбили и дошло је до отвореног обрачуна ватреним оружјем у којем је погинуло 90, а рањено преко 200 људи.

ЏУ ШЕН: Године 1999. осуђен је на смрт и стрељан је због субверзивног деловања, припремања терористичких акција и извођења егзорцистичких и сатанистичких ритуала, Лиу Ђиагуо, вођа кинеске секте Џу шен. Остала му је неостварена жеља да се настани у „Црној кући“, кући Шандора Ла Веја и претвори је у „свето место“.

БЕЛОБРАТСГВО: Вође ове секте Марина Цвигун и Јуриј Кривоногов повели су 1993 године следбенике у јуриш на храмове широм Русије, терајући људе да изврше самоубиство. Тиме су желели само праве хришћане послати на небо где се у слави божјој очекује, дакле на небу, други долазак Христов. Овај долазак Господа им је „најавио“ пророк Илија још 1990 године.

ОМ ШИНРИКЈО: Ом Шинрикјо у преводу значи врховна истина. Учење је мешавина готово свих религија и стога се представља као врховна истина. Чланство је било организовано по строгој хијерархији. Постоји 20 степени посвећења. У посвећењу се напредује по критеријуму ревности. Такође, може се напредовати и довођењем нових чланова, а поготово ако се добро плати, а за узврат вођа пре-узима на себе „грешну карму“ својих ученика. На врху пирамиде је не-прикосновени вођа Шоко Асахара, у преводу „дух истине“ (право име Чизуо Мацумото). Секта се раширила за кратко време по свим континентима. „Желим да претворим Јапан и целу Земљу у место припрема за долазеће царство божје“, говорио је Асахара. То нису била празна обећања. Годинама је обилазио многе државе и разговарао са доста значајних политичара и војних стручњака. Показало се да га највише интересује оружје и то биолошко и хемијско.

Реализација, бар почетак плана за Јапан и цело човечанство, реализовали су припадници ове секте пуштањем отровног гаса сарина у токијском метроу, марта 1995. године. Од последица тровања 16 људи је умрло, а 5.500 повређено. Асахара и вођство секте су убрзо ухапшени.

Током хапшења избио је готово прави рат. Током три месеца извршено је преко пет стотина рација, ухапшено је преко четири стотине људи, преко четрдесет водећих људи секте је предато уз кривичне пријаве за најтежа кривична дела. Секта је одговорила врло снажно. Послали су писмо бомбу гувернеру Токија, писмо је отворила секретарица, тешко је рањена по рукама и лицу. Извршен је атентат на начелника токијске полиције погођен је са четири хица у груди, на срећу иако тешко рањен остао је жив. После 20 година или током 20 година после напада на смрт је осуђено и казна извршена над 12 водећих људи секте.

ВРАТА РАЈА: Вођа секте Врата раја, Херб Еплвајт, годинама је следбенике припремао за живот у небеском краљевству. Када је припрема завршена, Еплвајт је саопштио да је космичка цивилизација спремна да прими 21 жену и 18 мушкараца. Са великом радошћу, одабраних 39 су припремили лични прибор, резервну гардеробу, а затим конзумирали велику количину наркотика, навукли кесе на главе и окончали тако животе. Било је то у Сан Дијегу, предграђе Ранко, у јесен 1996.

РЕД СОЛАРНОГ ХРАМА: У јесен 1994. године припадници секте „Ред соларног храма“ извршили су колективно самоубиство и то у Канади и Швајцарској. Том приликом скончала су 74 члана. Секту су водили Лик Жире и Жозеф ди Мамбро. Опет је била предвиђена скора апокалипса и опет је спасење било једино могуће одласком на планету  звезду Сиријус.

ФАЛУНГОНГ: Свакако најбројнија секта у Кини, а можда и у свету. Негде се барата бројем од 2, негде 5, негде 20, а негде са чак 100 милиона чланова. Осим у Кини, секта има чланство на Тајвану, а такође међу кинеском дијаспором. Оснивач Ли Хон Ђи, некад војни музичар, од 1997 године живи у САД. Шармантан, харизматичан, тврди да је инкарнација Буде, да има натприродне моћи, те да је, кад је имао 8 година неко време био невидљив за околину. Учење му је комбинација будизма, таоизма и ђаинизма. Стечена популарност распламсала му је политичке амбиције. У пролеће и лето 1999. године милиони избезумљених следбеника је синхронизовано, једновремено кренуло на демонстрације у више кинеских градова, тражећи обарање власти, а вођа је дириговао из САД. Дошло је до обрачуна са органима реда. Велики број жртава (рачуна се укупно преко 10.000), био је, како код полиције, а посебно међу демонстрантима који су самоубилачки голоруки насртали на полицију, или пак у жељи да покажу храброст у неким случајевима, и протеста бацали су се са мостова, солитера, мислећи да им се ништа не може десити. Секта и даље постоји, а вести о неким новим инцидентима нема.

Остаће запамћена до тада незабележена организација демонстра-ција и покушаја насилног рушења власти. Већина извештача тврди да је најмање двадесет милиона људи изашло на улице у исто време, потпуно изненадивши режим.

ДЕСЕТ БОЖЈИХ ЗАПОВЕСТИ: Стравичан злочин догодио се у Уганди 1999. године. Преко 800 људи пронађено је спаљено у неко-лико цркава. Биле су то присталице рашчињеног католичког свештен-ика и оснивача секте „Десет божјих заповести“ Џозефа Кибветера. Кибветер је најављивао својим следбеницима да ће владати на земљи, а они који га следе да ће живети у благостању. Константно, током мис-ије, „откупљивао је и примао на себе грехове следбеника“. Поготово је финансијски исцрпљивао чланство уочи избора. Након пораза на избо- рима успео је да избегне линч разбеснелих припадника секте, правда-јући се да је није добро схваћен, те да је он у ствари „директно од Гос-пода обавештен“ да је за њега и оне који га следе предвиђено царство божје на небу. На небо се иде потпуно очишћен од греха, скромно, без материјалних добара“, поучавао је народ Кибветер.

Натерао је тако следбенике да продају своја имања, положе на олтар сав новац, а онда их окупљао у црквама за последњу молитву пр-ед одлазак на небо у „царство божје“. Тако је, према налазима локалне полиције, групу по групу уводио у тамошње цркве, (које су иначе биле од дрвета) и спаљивао их. Кибветер се изгубио, нестао је са једном од локалних опатица.

ЧАМДРА-СВАМИ: Чамдра-свами је прави пример самосвојног, неконвенционалног, комерцијализованог, исполитизованог гуруа. Пореклом је Индус из покрајине Андра Прадеш. Добар говорник, харизматичан, убедљив, брзо је привукао велики број присталица како у Индији, тако и на Западу. Постаје чак близак индијском политичком еста-блишменту.

Показало се да има политичке претензије, да делује субверзивно. Тренутно је у затвору под оптужбом да је један од организатора атентата на Раџива Гандија.

НАЈВЕЋА СЕКТАШКА САМОУБИСТВА И УБИСТВА

1979. Гвајана – 914 следбеника култа свештеника Џима Џонса

1985. Филипини – 60 чланова култа Дату Мангајанана

1986. Јапан – 7 чланова секте Цркве пријатеља истине

1987. Јужна Кореја – 32 члана култа Парк Сун Џоа

1994. Канада – 5 чланова култа Ред сунчевог храма

1994. Швајцарска – 48 чланова култа Ред сунчевог храма

1995. Јапан (Токијо) напад секте Аум шин рикјо на метро отровом сарин, погинуло 9 људи, а неколико хиљада повређено.

1995. Француска – 16 чланова култа Ред сунчевог храма

1997. Канада – 5 чланова култа Ред сунчевог храма

1997. Калифорнија – 39 + 21 (на два места) чланова секте „Небеска врата“

1998. Јужна Кореја – 7 чланова секте „Коначни суд“2000. Уганда – 330 у старој католичкој цркви спаљено, у првој недељи на једном оближњем имању пронађено још 150 убијених хладним оружјем, у даљем току истраге пронађено преко хиљаду убијених.